Print deze pagina

Politie wil cameratoezicht op snelweg uitbreiden

zondag, 09 augustus 2009 Cameratoezicht

Als het aan de regiopolitie IJsselland ligt, worden volgend jaar ook de kentekens van alle voertuigen op snelwegen bij Groningen, Nijkerk en Deventer geregistreerd. Op dit moment scant de politie al alle nummerborden op de autowegen A28 en A50 bij Zwolle. Een omstreden systeem, aangezien een juridisch kader ontbreekt. Eind 2007 werd de permanente monitoring van de A28 aangekondigd. Een jaar later liet de politie weten dat het ook cameratoezicht op de snelwegen in Groningen en Drenthe wilde invoeren, om zo "mobiel banditisme" aan te pakken. De kentekens die de politie via de A28 verzamelt worden zeven dagen bewaard en vergeleken met bekende kentekens van auto’s van verdachten.

Begin januari van dit jaar oordeelde het College Beschermings Persoonsgegevens (CBP) dat politie gescande kentekens niet zomaar mag bewaren. Hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg van de politie Ijsselland laat tegenover de Volkskrant weten dat een bewaartermijn nodig is om bepaalde gegevens na een gepleegd misdrijf na te kunnen natrekken. Ook zou de bewaartermijn van zeven dagen niet in strijd met de richtlijn van het CBP zijn. "Niemand kan bij de gegevens komen, omdat het volledig is geautomatiseerd. Als we auto’s zoeken in een bepaalde tijdspanne, gebeurt dat met toestemming van justitie. We zijn zorgvuldig; het systeem is in balans."

Big brother
Halverwege juli kwam het CBP met de definitieve richtlijn voor het gebruik van Automatische nummerplaatherkenning, waarin het benadrukt dat het systeem alleen voor het al opsporen van verdachte voertuigen gebruikt mag worden. Verder stelt het: "De overheid is, vaak met de beste bedoelingen, geneigd om steeds meer gegevens over burgers te verzamelen, te gebruiken en uit te wisselen. Het risico bestaat dat deze gegevensstromen leiden tot disproportionele monitoring van burgers, zeker omdat de informatie- en communicatietechnologie (ICT) steeds verdergaande mogelijkheden biedt om gegevens te analyseren, te combineren en te verrijken. Dit kan leiden tot oordelen over burgers die niet noodzakelijkerwijs in overeenstemming zijn met de werkelijkheid."

bron: Security.nl