Doelstelling Privacy First Solutions

Terwijl Privacy First zich richt op het veranderen van wetgeving, beleid en praktijk op het gebied van privacy door middel van politieke lobby, rechtszaken en publiekscampagnes, focust onze afdeling Solutions zich op het bewegen van organisaties en het bedrijfsleven richting privacyvriendelijk opereren en innoveren. Privacy First Solutions wil organisaties en het bedrijfsleven directer aanspreken op hun rol door ze uit te dagen om bij te dragen aan een privacyvriendelijk Nederland.

Met Privacy First Solutions willen we bestaande drempels om privacyvriendelijke oplossingen toe te passen verlagen. In interactie met partners vanuit diverse invalshoeken willen we verschillende disciplines stimuleren om gezamenlijk te zoeken naar antwoorden op vragen zoals: hoe kan Nederland gidsland worden voor privacybescherming? Welke methoden en technieken zijn voorhanden, hoe worden ze toegepast en wat houdt toepassing tegen? Hoe verhouden zakelijke belangen zich tot bescherming van het recht op privacy en hoe kunnen we het recht op privacy behouden en versterken?

Als stip op de horizon streven we naar ‘Nederland als Privacy Gidsland’. Om dit te bereiken, focussen we binnen Privacy First Solutions op 3 doelstellingen:

  1. Door middel van discussie en kennisoverdracht continu onderzoeken hoe het recht op privacy zich verhoudt tot actuele technologische ontwikkelingen;

  2. Het stimuleren van organisaties en bedrijfsleven om privacybeschermende maatregelen standaard op te nemen en privacy op de kaart te zetten als concurrentieterrein;

  3. Het ontwikkelen van een platform voor organisaties dat ruimte biedt voor ideeën en kennisuitwisseling over privacyvriendelijk opereren en innoveren, opdat zij een voortrekkersrol kunnen gaan spelen op dit gebied, zowel nationaal als internationaal.

We zien dat organisaties en bedrijven vaak intern gericht zijn als het gaat om de bescherming van privacy: doorgaans blijft privacybescherming beperkt tot informatiebeveiliging en een aantal basisverplichtingen. We zien echter te weinig dat organisaties actief privacybeschermende maatregelen in hun aanbod inbedden, zoals privacy by design en privacy by default. Hierdoor lopen we het risico op function creep: een sluipend breder gebruik (en misbruik) van data. Daarnaast ontbreekt vaak de bescherming van privacy in de besluitvorming; de privacyrechten van mensen komen pas na zakelijke belangen. Hierbij wordt het gebrek aan privacybeschermende maatregelen vaak afgedaan onder het mom van “de klant vroeg er niet om”. Tevens zien veel bedrijven geen positieve business case voor privacybescherming en ontbreekt het hen aan kennis en een gevoel van urgentie. Vaak wordt uitgegaan van een risicobenadering bij het schenden van privacy, waarbij een mogelijke boete van de Autoriteit Persoonsgegevens en reputatieschade leidend zijn bij de beslissing om wel of niet zorgvuldig met privacy om te gaan, in plaats van dat er wordt geredeneerd vanuit een intrinsieke motivatie om het recht op privacy (en andere mensenrechten) proactief te beschermen.

Privacy First gelooft juist dat privacy een kans is voor bedrijven om zich positief te profileren. Veel bedrijven willen laten zien dat zij de privacy van hun klanten belangrijk vinden. Zorgvuldige omgang met persoonsgegevens door bedrijven is namelijk van groot belang voor het vertrouwen van consumenten in een organisatie. De uitdaging is nu om privacy als een kans te zien en die kans te grijpen. Privacy First is daarom het initiatief Solutions gestart met het doel om bedrijven en organisaties te verenigen op het gebied van privacy. Door ervaringen te delen en samen na te denken over oplossingen, kunnen we met Privacy First Solutions een bijdrage leveren aan een toekomstig Nederland waarin privacyvriendelijk innoveren de norm is.

Lees meer over de Evenementen die we organiseren, de Projecten waar we ons mee bezig houden, of de Solutions van anderen. Wilt u meedoen om Nederland privacyvriendelijker te maken, wordt dan Part of the Solution en wordt deel van ons netwerk!