Diverse regionale dagbladen, 10 november 2015: ‘Kenteken invoeren bij parkeren hoeft niet’

Tegenslag voor kentekenparkeren 

De verplichting om bij parkeren het kenteken in te voeren, zoals in meerdere gemeenten geldt, is niet terecht. Dat heeft het Hof in Amsterdam bepaald in acht zaken rond kentekenparkeren.

‘Het parkeerbeleid van Amsterdam en tal van andere Nederlandse gemeenten komt daardoor definitief op losse schroeven te staan’, stelt Privacy First uit Amsterdam.

Deze stichting roept burgers op om zich tegen kentekenparkeren te verzetten, dit kan met het modelbezwaarschrift op www.privacyfirst.nl. Directeur en jurist Vincent Böhre vindt de uitspraak ‘een grote overwinning in de strijd voor meer privacy in de openbare ruimte’. Sinds juli 2013 moet in Amsterdam bij parkeerautomaten het kenteken van de geparkeerde auto worden ingevoerd. Böhre meent dat dit haaks staat op het recht anoniem anderen te bezoeken. Met één druk op de knop zijn kentekens namelijk te herleiden tot personen en waar zij zich bevinden. Zo ontstaat bij het Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten (SHPV) volgens Böhre ‘een enorme database’. ,,Ze zijn de spin in het web.”

Het Hof stelt in de acht zaken vast dat de parkeerbelasting wel is betaald, maar bij de automaat een verkeerd kenteken was ingetoetst. ‘Bijvoorbeeld HA-HA-HA in plaats van het werkelijke kenteken.’ Omdat de parkeercontroleur niet kon zien of belasting was betaald, volgde een naheffingsaanslag. Ten onrechte, aldus het Hof, ‘immers parkeerbelasting die is betaald, kan niet worden nageheven’. Ook in (private) parkeergarages wordt gewerkt met kentekenparkeren. Na betalen in de automaat gaat de hefboom zónder kaartje omhoog, vanwege herkenning van het eerder gescande kenteken en bijbehorende betaling.

Parkeergarages zijn het volgende doel. Böhre: ,,Wie zegt mij dat mijn gescande gegevens inderdaad na het uitrijden weer worden gewist? En je hebt nu geen keus, je kunt niet aangeven dat je anoniem wilt parkeren en daarom op de oude manier – betaald kaartje insteken, hefboom omhoog – uit de garage wilt rijden.””

Bron: Noordhollands Dagblad, Leidsch Dagblad, IJmuider Courant, Haarlems Dagblad & Gooi- en Eemlander, 10 november 2015. 

Hof: Kenteken invoeren bij parkeren hoeft niet

Parkeerders in Rotterdam zijn niet verplicht om hun kenteken in te vullen bij de parkeerautomaat. Als ze maar betalen. De gemeente mag deze automobilisten dan geen parkeerbon opleggen. Dat blijkt uit een uitspraak van het Amsterdams gerechtshof in meerdere zaken van parkeerders in de hoofdstad.

In Amsterdam werd het kentekenparkeren al in 2013 ingevoerd. Net als in Rotterdam zouden parkeerders hun kenteken moeten invullen als ze ergens met hun auto staan. Meerdere automobilisten weigerden dat om privacyredenen. Zij kregen een bon. Maar volgens het hof kunnen ze geen boete krijgen, omdat ze hebben betaald.

Begin dit jaar won Bas Filippini, voorzitter van de organisatie Privacy First, ook al een rechtszaak tegen de gemeente Amsterdam over het kentekenparkeren. Ook Filippini had bewust geen kenteken ingevoerd. De rechtbank Amsterdam oordeelde toen ook dat er geen parkeerboete mag worden opgelegd als er aantoonbaar is betaald.

Volgens Privacy First komt door deze uitspraak het parkeerbeleid van steden definitief op losse schroeven te staan. Zij wil dat parkeerders contant kunnen betalen of met anonieme betaalmiddelen.”

Bron: AD/Rotterdams Dagblad, AD/De Dordtenaar & AD/Rivierenland, 10 november 2015.

Vergelijkbare nieuwsberichten verschenen tevens in De Stentor/Apeldoornse Courant, Deventer Dagblad, Dagblad Flevoland, Gelders Dagblad, Nieuw Kamper Dagblad, Sallands Dagblad, Zutphens Dagblad, Veluws Dagblad, Zwolse Courant & De Gelderlander.

Naar aanleiding van de uitspraak van het Hof Amsterdam besloot de gemeente Hoorn om het parkeerbeleid niet 100% te digitaliseren en parkeerkaartjes te blijven uitgeven bij parkeerautomaten. Ook zijn de parkeerhandhavers in Hoorn inmiddels door de gemeente geïnstrueerd om op het dashboard van auto’s te kijken of er een parkeerkaartje ligt. (Zie Noordhollands Dagblad, 11 november 2015: ‘Hoorn houdt tickets in stand na uitspraak over kentekenparkeren.’) In Hoorn bestaat bij het kentekenparkeren tevens de mogelijkheid om contant te betalen bij de parkeerautomaat.

In Nijmegen twijfelt men inmiddels over de invoering van kentekenparkeren: http://www.gelderlander.nl/regio/nijmegen-e-o/nijmegen/toch-weer-twijfel-over-proef-met-kentekenparkeren-1.5423291 

Zie verder de volgende nieuwsbronnen: http://www.nu.nl/economie/4159267/geen-naheffing-parkeren-verkeerd-kenteken.html
http://www.metronieuws.nl/binnenland/amsterdam/2015/11/boete-geldt-niet-bij-xxx-of-ha-ha-ha
https://www.security.nl/posting/450330/Hof+Amsterdam+zet+streep+door+kentekenparkeren
http://www.destentor.nl/regio/kampen/kentekenparkeren-door-hoge-raad-op-de-helling-1.5426995

Reactie parkeerbeheerder Cition (gemeente Amsterdam): 
http://www.at5.nl/artikelen/149495/cition-kentekenparkeren-stukje-service-voor-automobilist
http://www.powned.tv/nieuws/binnenland/2015/11/kentekenparkeren_adam_is_servi.html