Machine translations by Deepl

NU.nl, 3 april 2014: ‘Opslag camerabeelden kentekens door politie stap dichterbij’

De kans is groot dat vanaf begin 2015 van iedereen die met zijn auto langs een politiecamera rijdt, de kentekengegevens worden opgeslagen en vier weken lang bewaard.

De politie mag in deze periode de gegevens inzien en gebruiken als dat nodig is voor een opsporingsonderzoek naar een misdrijf. Nu worden dit soort gegevens nog niet opgeslagen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer leek zich donderdag te scharen achter een wetsvoorstel hierover van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie).

In ieder geval VVD, PVV, CDA, SGP en het lid Bontes zijn voorstander. Ook de PvdA en de ChristenUnie zijn niet tegen de wet, maar zij wachten nadere antwoorden van de minister af. De steun van D66 is nog niet zeker en de SP is ronduit tegen.

The hundreds of cameras along the roads already automatically record car registration plates, including for traffic violations. They also allow police to immediately arrest vehicles they are looking for or whose owners have outstanding fines. What is new is that all license plate data will now be stored daily in a database.

Dagvaarden

Privacy First opposes the bill and will sue the State if the Lower and Upper Houses pass it. According to the advocacy organisation, the law violates the right to privacy and therefore violates the European Convention on Human Rights.

De Kamer noemt het ook een zwaar middel, maar is toch overtuigd van het nut. (…) Het debat gaat binnenkort verder.”

Source: http://www.nu.nl/politiek/3743231/opslag-camerabeelden-kentekens-politie-stap-dichterbij.html, 3 april 2014.