Resultaten nationaal onderzoek slimme deurbellen

Nationaal onderzoek slimme deurbellen: populair, maar bewustwording over privacy blijft achter 

In opdracht van het Consortium Slimme Deurbellen voerde Ipsos I&O onlangs een landelijk onderzoek uit naar de percepties over slimme deurbellen. Veel eigenaren waarderen het gemak (70%) en het gevoel van veiligheid (62%) dat zo’n slimme deurbel biedt. Echter, het onderzoek laat ook zien dat het gebruik regelmatig in strijd is met de privacywetgeving. Veel deurbellen filmen bijvoorbeeld niet alleen de eigen voordeur, maar ook de openbare ruimte. Daarnaast is het voor veel mensen onbekend dat veel van deze slimme apparaten naast video- ook geluidsopnamen maken en dat deze vervolgens worden opgeslagen. De resultaten van het onderzoek benadrukken de noodzaak van betere voorlichting en bewustwording.

Slimme deurbellen onderzoek

Tegenwoordig heeft ongeveer één op de zeven huizen in Nederland een slimme deurbel. Dat zijn bij elkaar zo’n 1,2 miljoen slimme deurbellen. Deze deurbellen kunnen zien en horen wie of wat er voor de deur staat. Ze zijn met het internet verbonden waardoor de eigenaar live mee kan kijken of de opnamen kan terugkijken en luisteren. Het onderzoek bestond uit een enquête onder 761 respondenten en twee focusgroepen. De enquête biedt een representatief beeld van de percepties over slimme deurbellen in Nederland. Vijftien procent van de respondenten was uitgesproken negatief over de slimme deurbellen. Meer dan de helft van alle respondenten vindt het erg dat er gegevens over hen worden verzameld. Ongeveer 70% uitte zorgen (niet in alle, maar wel in bepaalde gevallen) over het opslaan van opnamen door fabrikanten.  Uit de focusgroepen bleek bovendien dat deelnemers hun mening bijstellen en kritischer kijken naarmate ze meer leren over de inbreuk op privacy van buren, voorbijgangers en pakketbezorgers. “Ik dacht dat het gewoon een handige gadget was. Pas nu besef ik hoeveel privacy van anderen ik onbedoeld schend”, aldus een participant.

Weinig communicatie met buren

Uit het onderzoek blijkt verder dat 75% van de Nederlanders vindt dat buren hen tenminste moeten informeren bij de aanschaf van een slimme deurbel; 59% vindt zelfs dat ze hierover moeten overleggen. In de praktijk gebeurt dit echter nauwelijks: 84% van de bezitters zegt niets tegen hun buren. Een groot deel van de slimme-deurbelbezitters heeft geen behoefte om aanpassingen aan hun deurbel te doen (44%). Van de voorgedragen aanpassingen is voor een sticker of een bordje naast de slimme deurbel het meeste draagvlak (41%).

Balans tussen veiligheid en privacy

Het Consortium Slimme Deurbellen, dat bestaat uit Responsible Sensing Lab, TU Delft, AMS Institute, Privacy First en de gemeenten Amsterdam, Breda, Den Haag en Groningen, zet zich in voor verantwoord gebruik van deze technologie. Thijs Turel, Programmanager Stedelijke Digitalisering bij AMS Institute en consortiumlid: “Zes van de zeven deuren in Nederland hebben nog geen slimme deurbel. We hopen de bewoners van die voordeuren met de uitkomsten van dit onderzoek na te laten denken: heb ik het écht nodig? Veroorzaak ik geen overlast en hoe gebruik ik het op een verantwoorde manier?” Daarnaast werkt het consortium aan interventies om buurgesprekken beter te faciliteren en doet het onderzoek naar specifieke hardware-aanpassingen zoals een cameralens die het achtergrondbeeld verder dan twee meter blurry maakt, om de privacy van omwonenden beter te beschermen.

Voor meer informatie over het onderzoek en het Consortium Slimme Deurbellen, zie responsiblesensinglab.org en ipsos-publiek.nl. Het volledige onderzoeksrapport vindt u HIER (pdf).