IJmuider Courant, 19 sept. 2013: ‘Nieuwe parkeerpalen gaan vier ton kosten’
“De gemeente Beverwijk gaat bijna alle parkeerautomaten vervangen. Enkele parkeerpalen blijven staan, maar worden wel aangepast zodat er kan worden gepind.
Het college van B & W heeft besloten om 400.000 euro uit te trekken voor de grootscheepse vervanging. Alleen de parkeerpalen rondom de Bazaar en drie palen in het centrum blijven staan, de rest wordt vervangen.
(…) Zowel de nieuwe parkeerautomaten als de automaten die blijven staan, moeten straks geschikt zijn voor pinnen en voor digitale handhaving. Een kaartje trekken en achter de voorruit leggen is straks niet meer nodig, tijdens het betalen hoeft alleen maar het kenteken te worden ingevoerd.
Chipknip
Nu kan er nog met de chipknip worden betaald, dat wordt afgeschaft. De palen worden geschikt gemaakt om te betalen via de pinpas. Ook kan er met pasjes worden betaald. Daartoe moeten de parkeerautomaten wel worden uitgerust met paslezers.
De gemeente biedt overigens al een tijdlang gsm-parkeren aan. Daarmee hoeven de parkeerpalen niet meer te worden gebruikt. Via een sms of een app op een smartphone kan direct worden afgerekend via diensten als Parkeeronline en Yellowbrick.
Veel gemeenten worstelen momenteel met de vraag welk systeem ze invoeren. Hoorn bij voorbeeld wil eveneens overgaan op kentekenparkeren waarbij de automobilist bij het betalen zijn kenteken in moet tikken op de parkeermeter. Controleurs kunnen daarna eenvoudig checken of iemand betaald heeft. Een kaartje achter het raam leggen hoeft niet meer.
In Amsterdam daarentegen, waar kentekenparkeren onlangs in de hele stad is ingevoerd, is de methode omstreden. De plaatselijke VVD heeft er vragen over gesteld. Dit nadat de Stichting Privacy First burgers had opgeroepen bezwaar te maken omdat de automobilist recht heeft op ‘vrij en anoniem’ rijden.”
Bron: IJmuider Courant, 19 september 2013.