Massaclaim CUIC tegen virusscanner Avast van start
Privacy First heeft samen met het Oostenrijkse NOYB (de organisatie van privacy-activist Max Schrems) de nieuwe massaclaim-organisatie CUIC opgericht. CUIC staat voor Consumers United in Court, ook uit te spreken als ‘CU in Court’ (see you in court). CUIC heeft als missie de privacy van consumenten te beschermen, vooral door het voeren strategische, collectieve rechtszaken tegen organisaties die veel geld verdienen door persoonsgegevens onrechtmatig te gebruiken. CUIC voert hiervoor collectieve actie, waarbij de krachten van consumenten gebundeld worden, gericht op vergoeding van geleden schade. De eerste zaak van CUIC zal worden gevoerd tegen het techbedrijf Avast dat jarenlang het online surfgedrag van miljoenen mensen onrechtmatig verzamelde en doorverkocht. Vandaag is daartoe door CUIC de dagvaarding tegen Avast ingediend.
Miljoenen mensen bespioneerd door virusscanner
CUIC heeft vandaag dagvaardingen ingediend tegen softwarebedrijf Avast dat virusscanners maakte die illegaal het surfgedrag van miljoenen mensen op computer, tablet of telefoon verzamelden, ook in Nederland. Deze gegevens werden vervolgens via een dochterbedrijf van Avast voor miljoenen euro’s doorverkocht aan andere bedrijven. Het betrof onder meer gegevens over de gezondheid, bezochte locaties, politieke voorkeur, geloofsovertuiging, seksuele oriëntatie of economische situatie van gebruikers. Deze informatie was gekoppeld aan elke specifieke gebruiker door middel van unieke user ID’s. In een persbericht verwoordt CUIC-voorzitter Wilmar Hendriks het vandaag als volgt: “Mensen waanden zich veilig met een virusscanner, maar juist de maker ervan volgde alles wat ze deden op hun computer. Avast verkocht deze informatie voor grof geld aan derden. Ze adverteerden zelfs met de goudmijn aan data die ze hadden buitgemaakt. Bedrijven zoals Avast mogen hier niet mee wegkomen. Daarom voeren wij deze rechtszaak. Wie niet horen wil, moet maar voelen.”
Boetes
In maart 2023 concludeerde de Tsjechische Privacytoezichthouder (UOOU) al dat Avast heeft gehandeld in strijd met de AVG en kreeg het bedrijf een boete opgelegd van ca. €13,7 miljoen. Ook de Amerikaanse federale consumentenautoriteit, de Federal Trade Commission (FTC), heeft Avast recentelijk veroordeeld tot betaling van USD 16,5 miljoen ter compensatie van gebruikers en haar bevolen te stoppen met het verkopen of aan derden ter beschikking stellen van verzamelde gegevens, die verzamelde gegevens te verwijderen en een uitgebreid privacy-programma te implementeren.
De rechtszaak waarvoor CUIC vandaag Avast heeft gedagvaard moet leiden tot schadevergoeding aan gebruikers in Nederland. Privacy First beschouwt dit als een ijzersterke zaak die een belangrijk precedent kan creëren, zowel qua rechtsbescherming tegen illegale datahandel als qua genoegdoening voor consumenten.
Meld u aan bij CUIC.eu
Mensen die in de periode 2014-2020 een virusfilter of browserextensie van Avast op hun computer, laptop, telefoon of tablet hadden staan of op die van hun kinderen, worden opgeroepen zich aan te melden voor compensatie. Reeds 12.000 Nederlandse consumenten die de heimelijk spionerende software gebruikten hebben zich aangesloten bij de rechtszaak. Per gebruiker eist CUIC een schadevergoeding van minimaal €1000. Ga voor meer informatie en het aanmelden van uw claim naar www.cuic.eu !
Dit artikel is tevens gepubliceerd bij PONT Data & Privacy, zie Massaclaim CUIC tegen virusscanner Avast van start – Data&Privacyweb (privacy-web.nl).