Personal Computer Magazine, 22 oktober 2014: ‘Belastingdienst kijkt op grote schaal mee met politiecamera’s’
“De Belastingdienst mag vrijwel onbeperkt meekijken met kentekencamera’s langs de weg. Die waren ooit neergezet met de bedoeling alleen zware criminelen, zoals mensenhandelaren, op te sporen, maar inmiddels worden de camera’s ook ingezet voor mensen die wat extra privékilometers maken met een lease-auto.
Het gaat om de zogeheten ANPR-camera’s: Automatic Number Plate Recognition-cams. Die werden aanvankelijk door de politie neergezet langs de grenzen, om alle passerende voertuigen te scannen. Mogelijk zaten daar criminelen bij, waarbij de ANPR-camera’s konden worden ingezet om vluchtende criminelen te pakken.
Convenant
De politie heeft sinds kort echter ook een convenant gesloten met de Belastingdienst. Dat betekent dat de fiscus nu mag meekijken met die cameragegevens. Die gegevens worden ongeveer 8 weken bewaard. Critici vragen zich af of die bewaartermijn wel proportioneel is.
Kleine overtredinkjes
De Belastingdienst wil de camera’s nu gebruiken om ook kleine overtredinkjes aan te pakken. Iemand die bijvoorbeeld privé rijdt met zijn lease-auto wordt nu door de camera’s in de gaten gehouden, en de camera’s worden gebruikt om te kijken welke auto’s hun wegenbelasting hebben betaald.
Critici
De ANPR-camera’s zijn privacyvoorvechters al jaren een doorn in het oog. Burgerrechtenactivist Rejo Zenger protesteert al jaren tegen de camera’s en ook Privacy First is tegen de camera’s.
Function creep
Een situatie als deze noemen de critici ‘function creep‘. Dat betekent dat een middel als de camera’s wordt ingezet voor één doel, maar later door oprekking van de wet voor heel andere doeleinden wordt gebruikt.”
Bron: http://www.pcmweb.nl/nieuws/belastingdienst-kijkt-op-grote-schaal-mee-met-politiecameras.html, 22 oktober 2014.