RTL Nieuws, 4 april 2015: ‘Trajectcontroles schenden privacyregels’
“Deze maand buigt de rechter zich over de rechtmatigheid van trajectcontroles op snelwegen. De zaak is aangespannen door Privacy First. Die stichting vindt dat de trajectcontrole de privacy van burgers aantast en heeft daarom de staat aangeklaagd.
Iedereen die een systeem van een trajectcontrole passeert wordt geregistreerd, ook al hou je je aan de snelheid. De vraag is nu of dat volgens de Nederlandse wet is toegestaan. Bas Filippini, voorzitter van stichting Privacy First, denkt van niet.
Om de zaak voor de rechter te krijgen reed Filippini een tijdje terug op de A2 bewust te hard. De boete die vervolgens ontving, gebruikt hij nu om de staat aan te klagen. “Ik heb het gevoel dat er continu over mijn schouders wordt meegekeken en ik weet niet wat er met de gegevens gebeurt”, vertelt hij tegen RTL Nieuws.
Wie controleert de trajectcontrole?
Zijn advocaat Benito Boer denkt dat hij een goede kans maakt. Om iedereen te mogen filmen, en niet alleen de wegpiraten, moet er volgens hem een duidelijke wet zijn waarin staat wat de overheid met je gegevens doet en hoe lang ze bewaard worden. “Wat gebeurt er met de gegevens en wie controleert dat? Dat zijn hele belangrijke vragen die in een wet moeten worden beantwoord, maar die wet is er nu niet.”
Sinds enige tijd gebruikt daarnaast de Belastingdienst camera’s om de gegevens om belastingontduikers op te sporen. Ook dat gaat te ver, meent Filippini. “Ik wil van de rechter graag weten hoe ver we met deze waanzin door moeten gaan om alle stukjes openbare ruimte in Nederland te filmen en te registreren.”
Uit de hand gelopen
Ook oud-officier van justitie Koos Spee, die ooit aan de wieg stond van de trajectcontroles, vindt dat het toezicht uit de hand is gelopen. Jammer vindt hij, want de camera’s hebben onze wegen stukken veiliger gemaakt.
“In het begin, toen we net deze systemen hadden, toen werden de gegevens maximaal drie dagen bewaard en daarna weggegooid. Maar op een gegeven moment zijn de Belastingdienst en de politie camera’s gaan gebruiken om criminaliteit op te sporen. De gegevens worden steeds langer bewaard, ook de gegevens van mensen die niet te hard hebben gereden.”
Het Openbaar Ministerie wil inhoudelijk niet op de zaak ingaan, omdat de rechter zich nog over de zaak moet uitspreken. De rechtszaak is op dinsdag 28 april.”
Bron: http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/trajectcontroles-schenden-privacyregels, 4 april 2015