RTL.nl, 2 april 2014: ‘Kentekens voortaan vier weken opgeslagen’

Kentekens die op de snelweg door camera’s worden geregistreerd, mogen voortaan vier weken door politie en justitie bewaard worden. Nu moeten die gegevens nog direct worden vernietigd.

In de Tweede Kamer wordt vanmiddag een debat gehouden over het opslaan van kentekens. Een meerderheid van de Tweede Kamer zal voor het wetsvoorstel van minister Opstelten stemmen, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws.

500 camera’s
Langs de Nederlandse snelwegen staan zo’n 500 camera’s opgesteld die registreren welke auto’s er langsrijden. De kentekens worden direct vergeleken met een bestand met mensen die gezocht worden. Is er een ‘hit’, dan komt de politie in actie, anders worden de gegevens weer vernietigd.

Straks verandert dat: de politie mag dan ook kentekens die geen hit opleveren later nog gebruiken. De politie kan daarmee bijvoorbeeld na een overval uitzoeken of een auto rond de tijd van de overval op een bepaalde plaats is geweest. Die informatie kan niet alleen gebruikt worden bij de opsporing van een verdachte, maar ook als – onderdeel van het – bewijs tegen iemand.

Ook datum en tijdstip opgeslagen
Naast het kenteken en een foto van het voertuig mogen ook de datum en het tijdstip waarop een auto op een bepaalde plaats is geweest, worden opgeslagen. De naam van de eigenaar van de auto wordt niet opgeslagen, die kan de politie, als daar aanleiding voor is, opvragen bij het kentekenregister.
(…)
Privacy-organisaties maken zich zorgen. Bas Filippini, van stichting Privacy First, vindt dat de wet van ‘elke Nederlander een potentiële verdachte maakt’: “Het is niet goed gewaarborgd. mag ik bijvoorbeeld als burger weten of ik nou in zo’n database sta? Ben ik geregistreerd? Wat is er met mijn gegevens gebeurd?””

Bron: http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/kentekens-voortaan-vier-weken-opgeslagen, 2 april 2014.