Hoe je TV ziet wat je ziet
Fascinerende technologie, met verwerpelijke intenties en hoe de AVG ons beschermt (een beetje).
ACR – Automatic Content Recognition
Met een technische functie die lijkt op hoe Shazam werkt kunnen fabrikanten van slimme televisies zien wat jij ziet. Tussen de 2 en 10x per seconde wordt er een ‘screenshot’ van een klein deel van het scherm gemaakt. Daar maakt je TV een ‘vingerafdruk’ van en deze kan worden vergeleken met de ‘vingerafdrukken’ in een database van beelden. Leveranciers, zoals Samsung en LG, kunnen weten hierdoor waar je naar kijken en kunnen kijkersprofielen opbouwen, gepersonaliseerde advertenties op je TV tonen en deze gegevens (of afgeleiden daarvan) verhandelen met derde partijen.
Zolang je TV verbonden is met internet kunnen beelden worden geanaliseerd, dus ook wanneer je de TV als een ‘dom’ scherm gebruikt en de beelden uit bijvoorbeeld een XBOX, of ‘screencast’ van je laptop komen.
De technologie is al jaren in ontwikkeling en ook al jaren onderwerp van privacyonderzoek door academici. Onder de AVG is hiervoor (gelukkig) een toestemming van de gebruiker vereist.

Niet op Netflix
Uit recent onderzoek blijkt blijkt dat bij het gebruik van streamingdiensten zoals Netflix en YouTube (via de app op de televisie) er geen ACR plaatsvindt. De meest waarschijnlijke verklaring hiervoor is dat deze diensten dit soort statistieken voor zichzelf willen houden, hun gebruikers niet zonder meer willen blootstellen aan dit soort verzamelingen van data door derden en doorbreking van het auteursrecht als argument hiervoor aanvoeren.
Je kijkgedrag wordt natuurlijk alsnog geanalyseerd, alleen niet door de (derde) partijen die je enkel het beeldscherm leveren waarop die inhoud wordt afgespeeld. Andersom verzamelen de streamingdiensten wel gegevens over de apparatuur die je gebruikt, de naam van je thuisnetwerk en andere apparaten die zich op je netwerk bevinden.
Ingelogd?
Wil je je TV-apps updaten, of inhoud weergeven die door de maker van je TV wordt geleverd, dan zal je in veel gevallen zijn ingelogd. Voor het gebruik van ACR blijkt dat weinig verschil te maken, maar voor de koppeling aan je persoon natuurlijk wel. Via je mailadres kunnen je gegevens aan andere databronnen worden gekoppeld.
Opt-In / Opt-out
De belangrijkste conclusie is dat de geteste TV’s zich wel aan de opt-in (of buiten de EU de opt-out) instelling houden.
In eigen onderzoek hebben we deze instelling getest op een Samsung TV, maar na het geven van een uitdrukkelijke toestemming bleef het stil. Wij namen geen enkele verbinding met de servers van Samsung (of derden).
Een mogelijke verklaring hiervoor is dat je als eindgebruiker geen enkele reden hebt om het aan te zetten en dus vrijwel niemand het zal doen. Leveranciers zullen hierdoor nooit voldoende massa bereiken binnen de EU.