"Anoniem reizen in toekomst onmogelijk"
“Als je je huis verlaat, geef je wat privacy op. Iemand kan je misschien een kliniek zien binnengaan, of ziet je met je secretaris een hotel verlaten.” In het verleden kostte het mankracht en moeite om dit soort informatie te bemachtigen. Vandaag de dag en in de toekomst wordt deze informatie stilletjes verzameld door alledaagse apparaten en applicaties, en is beschikbaar voor allerlei partijen, die dit kunnen opvragen of kopen. Of ze betalen een hacker om de reisgeschiedenis van iedereen te stelen, zo stelt de EFF. “Het is deze overgang naar een regime waarin de informatie over je locatie continu, zwijgend en goedkoop wordt verzameld, waar we bezorgd over zijn.”
“Ik heb niets te verbergen”
Een vaak gehoord argument is dat mensen die zich aan de wet houden geen privacy nodig hebben. De EFF merkt op dat het niet alleen de overheid, politie of politieke tegenstanders zijn waar bescherming tegen nodig is. Ook werkgevers, collega’s, familie of zakelijke concurrenten hoeven niet de details van iemands persoonlijke leven te kennen. “Het beschermen van locatiespecifieke privacy draait om het behouden van waardigheid en vertrouwen als je je door de wereld begeeft.” Bepaalde locatiespecifieke informatie zou bijvoorbeeld interessant voor verzekeringsmaatschappijen kunnen zijn, om zo de premie te verhogen. De EFF verwijst naar dit artikel waarin het “ik heb niets te verbergen” argument verder wordt ontkracht.
Om de privacy van burgers te waarborgen, moet daarom al bij het ontwerp van allerlei diensten hiermee rekening worden gehouden. “Nu is het moment om verantwoorde ontwerpen te kiezen en de locatiespecifieke privacy van gebruikers niet op te geven omdat het alleen maar opportuun is.” Op wat voor manier mobiele telefoons, OV-chipkaart en creditcards de privacy aantasten, maakt de EFF in dit artikel duidelijk.