Dagblad de Limburger, 28 augustus 2015: ‘Privacy bij parkeren Weert verzekerd’

Parkeren in combinatie met het registeren van kentekens is een gevoelige combinatie vanwege de privacy. Toch gaan steeds meer gemeenten ertoe over.

De gemeente Amsterdam haalde begin dit jaar nog bakzeil bij de rechter.

Die bepaalde dat het invoeren van een kenteken in een parkeerautomaat niet verplicht kan worden gesteld, zolang de automobilist aan kan tonen dat hij een parkeerkaartje heeft gekocht. En binnenkort staat een nieuwe rechtszaak met Amsterdam op de rol, kondigt de Stichting Privacy First aan. De gemeente moet het namelijk mogelijk maken om parkeergeld niet alleen met een pinpas te betalen, maar ook met contant geld, vindt Privacy First. De privacy én anonimiteit moeten gewaarborgd zijn bij het parkeren.

Het ligt gevoelig. Met het invoeren van het Plusparkeren in Weert maakt ook de plaatselijke SP zich zorgen over de privacy. Wie namelijk in Weert met de Weerterlandpas of via mobiele telefoon en een aanbieder betaalt, wordt gecontroleerd via zijn kenteken. Daarop is nogal wat kritiek, weet de SP. Kritiek op het opslaan van de gegevens en het mogelijk ongeoorloofd koppelen daarvan aan andere databanken.

De SP wil dan ook van het college van burgemeester en wethouders van Weert de garantie dat de gegevens niet gekoppeld worden en dat ze niet gebruikt worden om iemands gangen na te gaan.

Om de anonimiteit te waarborgen, moet er tevens overal de mogelijkheid zijn om met contant geld te betalen. Want als je met een bank of giropas betaalt, kunnen je gangen ook nagegaan worden, zegt Vincent Böhre van Privacy First. Dus er moet altijd een mogelijkheid zijn om met cash geld te betalen. En die mogelijkheid is er overal, aldus een woordvoerster van de gemeente Weert. De anonimiteit is dus gewaarborgd. Kentekengegevens worden alleen gebruikt voor de controle op betaald parkeren en anoniem voor statistische informatie, zoals het meten van parkeerdruk. (…)”

Bron: Dagblad de Limburger, 28 augustus 2015, p. 1.