De Pers, 19 april 2010: ‘Protest vingerafdrukken strandt in bureaucratie’

“Het ministerie van Binnenlandse Zaken zit in zijn maag met een protest tegen de opslag van vingerafdrukken. En adviseert gemeenten de brief niet in ontvangst te nemen.

 

Een mevrouw uit Deventer mag volgende week bij de gemeente op gesprek komen. Om te praten over haar ‘protestbrief’ over de vingerafdrukken. Ad van Tiel uit Landsmeer, die tien vingerafdrukken moest afstaan, omdat de meeste onbruikbaar waren, stuurde een aangetekende brief.

Of de gemeente garant kon staan voor de veiligheid van de afdrukken. Gemeenten zitten in hun maag met een door burgerrechtenorganisatie Privacy First georganiseerde actie tegen de opslag van vingerafdrukken. Zo erg dat volgens Binnenlandse Zaken ‘meerdere gemeenten aanklopten met de vraag hoe hiermee om te gaan’. Het ministerie schreef aan alle gemeenten: ‘U wordt nadrukkelijk geadviseerd dergelijke brieven niet in ontvangst te nemen, laat staan deze te ondertekenen’. Privacy First roept burgers op om, als ze een paspoort aanvragen bij de gemeente en verplicht hun vingerafdrukken af moeten staan, een zogenoemde Gemeente Garantie Brief af te geven. Op de website van Privacy First staat een modelbrief, waarin staat dat de gemeente de burger moet beloven dat er veilig wordt omgesprongen met de vingerafdrukken. Gaat het fout, dan moet de gemeente opdraaien voor de schade. De kans dat het misgaat met de opslag van de afdrukken is behoorlijk, zeggen experts. Zo waarschuwde biometriespecialist Max Snijder eerder in deze krant dat het afnemen en opslaan van vingerafdrukken in Nederland op ‘volstrekt amateuristische wijze gebeurt’. Ook bestaan er twijfels of de overheid wel genoeg zicht heeft op de opslag, omdat een commercieel bedrijf, Sagem Identification, verantwoordelijk is. Vrees bestaat dat de vingerafdrukken in handen komen van criminelen, of dat identiteitsfraude wordt gepleegd. Bewindslieden hebben tot nu toe steeds beweerd dat de opslag veilig is. Demissionair staatssecretaris Bijleveld: ‘Maakt u zich geen zorgen, de database is veilig, want hij is beveiligd’. Naar schatting enkele tientallen burgers confronteerden hun gemeente tot nu toe met zo’n brief. De meeste gemeenten hebben volgens Privacy First nog niet geantwoord. Deventer wel. In een reactie zegt de gemeente dat ze ‘niet uit de voeten kan met de procedure in de brief’. De twee mensen die een brief inleverden, krijgen het advies een normale klachtenprocedure in te gaan. Landsmeer gaf een zelfde reactie. En waarom er tien afdrukken moesten worden genomen van Ad van Tiel, terwijl er maar vier worden opgeslagen? ‘Als je wat ouder bent, zijn afdrukken soms van slechte kwaliteit’, aldus de gemeente. ‘De eerste waren niet goed.'”

Bron: De Pers, 19 april 2010, p. 3.