De Pers, 6 mei 2011: ‘Foute afdruk in je paspoort’

“In onze paspoorten staan vingerafdrukken van slechte kwaliteit. Op een chip. Stoppen met het opslaan van afdrukken verandert daar helemaal niets aan.

Oké, we stoppen met het opslaan van vingerafdrukken, heeft minister Piet Hein Donner gezegd. En de afdrukken die al zijn opgeslagen in honderden databases bij gemeenten worden vernietigd. Waarom? Omdat volgens Donner de kwaliteit van de afdrukken te slecht is. Er is volgens hem een ‘te hoog percentage missers’. Uit onderzoek bij de gemeente Roermond bleek dat 21 procent van de afdrukken van zo’n slechte kwaliteit is, dat deze volgens de burgemeester van die plaats ‘niet verifieerbaar zijn’.

Maar diezelfde afdrukken, waarvan er dus veel slecht zijn, staan nog wél gewoon op onze paspoorten. In een chip. En daar komt geen enkele verandering in. Nu staan ze al op meer dan vijf miljoen paspoorten en identiteitskaarten, straks op nog veel meer. Einde databases is dus niet einde problemen.

Gaat de douane straks ergens ter wereld een afdruk van een Nederlandse vinger nemen, en die vergelijken met de in de chip opgeslagen afdruk, dan is de kans aanzienlijk dat de twee afdrukken niet overeenkomen. Het kan er toe leiden dat mensen worden beschuldigd van identiteitsfraude. Burgerrechtenorganisatie Privacy First vindt dat door ‘het hoge foutenpercentage’ de minister daarom ‘in overweging moet nemen’ om te stoppen met het opslaan van vingerafdrukken op het paspoort zelf.

‘Het is niet onaannemelijk dat de proef in Roermond representatief voor heel Nederland is’, zegt biometriespecialist Max Snijder, die onderzoek deed voor de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en de Europese commissie. In Roermond wordt volgens hem namelijk in principe op een zelfde manier gewerkt als op andere plekken in Nederland. ‘De trainingsprogramma’s voor ambtenaren die afdrukken afnemen zijn overal hetzelfde, net als de apparatuur die wordt gebruikt’.

‘Burgers kunnen de dupe worden van de vingerscan’, schreef burgemeester Henk van Beers van Roermond in november 2009 al in een brief aan toenmalig staatssecretaris Ank Bijleveld, een maand na de invoering van de verplichte vingerafdruk. De burgemeester was geschrokken van de uitkomst van het onderzoek naar de kwaliteit van de vingerafdrukken in ongeveer 450 reisdocumenten. Met de informatie uit de brief deed Bijleveld echter helemaal niets; pas vorige maand kreeg de Kamer te horen over het onderzoek in Roermond. Andere gemeenten hebben voor zover bekend geen onderzoek gedaan. (…)”

Lees HIER het hele artikel in De Pers (p. 3).