Het Knoppenmonster: wat kan ik eraan doen?

Door onze gastcolumnist. 

Een veel gehoorde klacht inzake privacy is: “leuk en aardig, maar wat kan ik er aan doen? In mijn eentje bereik ik niets.” Hieronder wat tips om uw bewegingsvrijheid terug te pakken. Het goede nieuws is namelijk dat u meer kunt dan u denkt.

Assertiviteit

Durf aan een werknemer van de betreffende Instantie te vragen waarom maatregelen opeens van kracht zijn en neem niet alles zomaar aan. Laat deze Instantie aantonen dat maatregelen op wettige basis zijn genomen. Wees kritisch en reageer als u vindt dat argumenten oneigenlijk worden gebruikt.

Een veelgehoord argument is “terrorisme” of “de terrorist”. Te pas en te onpas zijn er de laatste jaren allerlei maatregelen doorgevoerd die u in uw vrijheid beperken. Echter de tv en het journaal houden zich verrassend stil. Heeft u wel eens gehoord van het Europees Arrestatie Bevel (EAB)? Dit is een belangrijk voorbeeld. Terrorisme wordt als kapstok gebruikt om wetten door te voeren die helemaal niets te maken hebben met terrorisme. De gevolgen van het EAB zijn voor de Nederlandse burgers echter zeer ingrijpend. Surf op Google op “EAB” of “Europees Arrestatiebevel” en lees alles wat hierover geschreven staat!

Vertel aan uw vrienden en kennissen wat er speelt en wijs ze op de gevaren. Het gaat ook om uw kinderen en kleinkinderen. Wat wilt u voor hen achterlaten?

Biometrische gegevens (bijvoorbeeld uw vingerafdrukken) t.b.v. uw paspoort of identiteitskaart
Verordening (EG) nr. 2252/2004 d.d. 13 dec. 2004:

Indien u een paspoort of identiteitskaart aanvraagt bent u verplicht om uw biometrische gegevens af te staan. Maar u heeft wel rechten! Zo kunt u een verklaring eisen. Het afgeven van uw biometrische gegevens t.b.v. een reisdocument is namelijk alleen bedoeld om de authenticiteit van het document vast te stellen en om te checken of de documenthouder en de gegevens met elkaar overeenkomen (art. 4).

Geef een door u getekende verklaring af waarin u aangeeft dat u onder protest uw biometrische gegevens afgeeft en dat u geen toestemming geeft om deze gegevens in een databank te laten opnemen. Laat dit document ondertekenen door de betreffende Instantie en laat dit document ook van een stempel en datum voorzien. U geeft namelijk privégegevens aan een Instantie zonder dat u (wettelijk) beschermd wordt. De bewijslast moet bij Justitie liggen en niet bij u. U bent niet wettelijk beschermd als iemand anders met uw gegevens aan de haal gaat. Bewijst u maar eens dat u niet de persoon bent die met uw gegevens marchandeert. Een onmogelijke opgave!

Een detail: niet alle EU-landen doen mee aan deze maatregel; denk bijvoorbeeld aan Denemarken.

Banken – cashgeld

Om te voorkomen dat cashgeld binnenkort uit het circuit verdwijnt kunt u nee zeggen tegen verplicht pinnen in winkels en deze winkels links laten liggen. Zie ook de rubriek Het Knoppenmonster: Banken en Verzekeringen.