Limburgs Dagblad & Dagblad de Limburger, 10 augustus 2015: ‘De nieuwe gluurder’


“Drones

Gluren bij de buren wordt een eitje. Voor een paar tientjes kan elke snotneus een drone met camera kopen, waarmee hij moeiteloos en onopvallend luchtopnames kan maken. Maar wat doe je als jij de zonnende buurvrouw bent?

Fuck, is het eerste dat door mijn hoofd schiet. Ziet ie me? Als ik weer over mijn schouder spiek, zie ik hoe het kleine schoteltje nog steeds luttele meters boven me vliegt. Ik kijk te weinig sciencefictionfilms om te geloven dat buitenaardse wezens me willen kidnappen in mijn eigen achtertuin, maar ben qua technologie bedreven genoeg om te snappen wat het wel is: een drone. Zo’n onbemand vliegtuigje waar vaak een camera in zit, voor het maken van luchtopnames.

Lig ik daar op mijn handdoekje, met het geniale idee om vandaag eens goed bij te kleuren en van mijn tuin een beschaafd nudistenstrand te maken. Niemand die me ziet. Dacht ik. Intussen lijkt elke seconde dat het gezoem boven mij klinkt, een dagdeel te duren.Die machteloosheid is misschien nog wel het ergste. Een glurende buurman kan je nog een mep verkopen, maar wat doe je als je wordt bespied door een onbemand vliegtuigje in de lucht? Als je, praktisch met je billen bloot, niet alleen op het netvlies van iemand staat, maar misschien ook op het computerscherm van een vieze puber?

Je kan niet zo veel doen, zegt de politie Limburg, als ik mijn beklag doe. De wetgeving rondom drones is nog niet duidelijk in Nederland.

Het is niet verboden. Bovendien kunt u niet aantonen dat u gefilmd bent, mevrouw. En inderdaad, weet maar eens te bewijzen dat er beelden van je zijn gemaakt.

Met het feit dat het apparaatje boven mijn omheinde tuin vloog, lijk ik ook niet sterk te staan. De drone bevindt zich in het luchtruim, dus niet op privégrond. En daar kun je het als mogelijk gedupeerde burger mee doen.

Vincent Böhre, directeur van Privacy First, spreekt er schande van. Het is wel degelijk strafbaar wat hier gebeurd is, zegt hij. Of je nu wel of niet gefilmd bent, een drone mag niet boven aaneengesloten bebouwing vliegen, ook niet boven tuinen. Dat staat letterlijk in de wet. Maar ook Böhre geeft toe: in de praktijk is het lastig te bewijzen dat de (eventuele) camera wel aan stond.

Of drones de privacy van mensen aantasten, staat al langer ter discussie.

De politie zet op afstand bestuurbare bestuurbare vliegtuigjes steeds vaker in, bijvoorbeeld om criminelen op te sporen. Zo draagt nieuwe technologie bij aan onze veiligheid. Maar als je zelf ongewenst in beeld wordt gebracht, piep je wel anders. Voor een paar tientjes heb je al zo’n drone, inclusief camera. De buren bespieden, wordt zo een eitje. Anoniem en haast onaantastbaar kun je je gang gaan. Want pas als de beelden online staan – en het dus te laat is – is er voldoende bewijs en kan de politie in actie komen.

De vraag is dan ook: hoeveel privacy heb je eigenlijk nog in je eigen achtertuin? Moet je er bij voorbaat al rekening mee houden dat er iemand mee kan kijken? De heggengluurder 2.0 loert om de hoek. (…)”

Bron: Limburgs Dagblad & Dagblad de Limburger, 10 augustus 2015, p. 2. Tevens in uitgebreidere vorm (inclusief wettelijk kader) gepubliceerd op http://www.limburger.nl/article/20150810/REGIONIEUWS01/150809752/1056.