NU.nl, 18 maart 2013: "Politie zet steeds vaker drones in"

De politie gebruikt steeds vaker in het geheim onbemande vliegtuigjes.

De zogenoemde drones worden onder meer ingezet om inbrekers op te sporen, vluchtauto’s van criminelen te volgen en wietplantages op te sporen. Dat schrijft het AD maandag.

Uit cijfers van de ministeries van Infrastructuur en Milieu, Binnenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie blijkt volgens de krant dat de drones in zeker veertig plaatsen zijn uitgevlogen. Dat gebeurde sinds 2009 op zeker 132 verschillende dagen. Het aantal vluchten zou bovendien toenemen.

Stichting Privacy First spreekt van ‘illegale operaties’ omdat de vluchten niet bekend worden gemaakt en mensen de stille vliegtuigjes met camera’s niet opmerken.

D66 eist opheldering. “De inzet moet wettelijk en controleerbaar zijn”, zegt Tweede Kamerlid Gerard Schouw in de krant. “Nu weten we niets.”

Vragen

De politicus heeft er inmiddels vragen over gesteld aan minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie).

”Ze worden soms om heel plausiblele reden ingezet, maar het wordt sluiperderwijs steeds meer. We weten niet waar, wanneer of hoeveel”, aldus Schouw. Ook is niet bekend wie er nu precies over de inzet beslist en of en hoe dan de gegevens worden opgeslagen, klaagt het Kamerlid.

Er moeten wel heel gegronde redenen zijn als je over de achtertuintjes van mensen gaat vliegen, vindt Schouw. Die hebben op zich weinig te vrezen als ze daar alleen maar viooltjes poten, maar dat is het punt niet. ”Zou jij het goedvinden als Opstelten al je sms’jes las? Of toegang had tot je patiĆ«ntengegevens?”

Schouw heeft vragen gesteld over de inzet van drones aan minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie).

PvdA

Ahmed Marcouch van de PvdA wil ook wel graag duidelijkheid over de inzet en het doel van de drones. Hij weet evenmin hoe vaak en waarom ze worden toegepast. Het kan echter best zijn dat de inzet in de bestaande regels kan worden ingepast, zegt hij.

Er vliegen immers ook heli’s boven risicogebieden en er gaan toch ook politiewagens op surveillance, herkenbaar en onherkenbaar. ”Maar mensen moeten niet het gevoel krijgen dat ze stiekem worden bespioneerd. Het moet goed geregeld en verantwoord zijn.”

De SP wil al langer duidelijkheid, aldus Sharon Gesthuizen. Zij is niet helemaal tegen drones, want goede opsporingsmogelijkheden bij zware criminaliteit zijn belangrijk. ”Maar dit kan niet zonder een duidelijk mandaat en moet onder voorwaarden worden gebruikt.”

Je moet geen drone boven je hoofd hebben als er te weinig aan de hand is, vindt ze, want dat betekent een schending van de privacy. Bij een surveillancewagen ligt dat toch nog wel anders. Gesthuizen vindt een debat over de drones met Opstelten op zijn plaats.

Oorlogswapens

De inzet van drones is volgens oorlogsdeskundige Leon Wecke van de Radboud Universiteit een schending van de privacy.

”We worden al overal door camera’s beloerd. En nu ook nog door drones terwijl we ons dat niet bewust zijn”, zegt Wecke.

”Brandweer en politie hebben ze, waarschijnlijk ook waterschappen en grote bedrijven. Misschien worden ze wel gebruikt voor bedrijfsspionage.”

Drones zijn eigenlijk oorlogswapens, maar het type dat de politie gebruikt is onbewapend. Deze vliegtuigjes maken wel camera- en warmtebeelden. De drones zijn onder meer ingezet in Arnhem, Amsterdam, Rotterdam en Almere.”

Bron: NU.nl (Novum), 18 maart 2013.