Parool, 31 januari 2015: ‘Zonder kenteken wordt het lastig scannen en nog moeilijker verdienen’


Nu parkeerders niet kunnen worden verplicht hun kenteken op te geven, zoals de rechtbank gisteren bepaalde, kan het parkeren voor Amsterdam een stuk minder lucratief worden.

Citiondirecteur Jørgen Weekers zat er een jaar geleden tevreden bij. Hij had goed nieuws te melden: de gemeente Amsterdam had in 2013 meer parkeergeld geïncasseerd dan ooit, liefst 166 miljoen euro.

Dat kwam niet alleen doordat de parkeertarieven dat jaar waren gestegen en doordat het gebied waar automobilisten voor parkeren moeten betalen, was uitgebreid, maar vooral door de geïntensiveerde controles. Met scanauto’s had Cition in 2013 drie keer zo veel auto’s kunnen controleren als in 2010. Gevolg: een grotere ‘pakkans’ en, zei Weekers, in het verlengde daarvan ‘een grotere betalingsbereidheid’. Meer geld dus.

Onverwacht
Cition was gisteren niet bereikbaar voor commentaar, maar de rechterlijke uitspraak dat parkeerders niet kunnen worden verplicht hun kenteken op te geven als zij betalen, moet de parkeerbeheerder rauw op het dak zijn gevallen. Het bedrijf zei er vorig jaar nog naar te streven het aantal controles met scanauto’s verder op te voeren.

Het gaat allemaal om een rechtszaak die dit najaar werd aangespannen door de stichting Privacy First. Voorzitter Bas Filippini had bij een parkeerpaal bewust zijn kenteken niet ingevoerd, omdat de verplichting dat wel te doen wat hem betreft een schending is van zijn recht op privacy. De boete die hij vervolgens kreeg, vocht hij, naar gisteren bleek, met succes aan. De rechter oordeelde dat hij zijn kenteken niet hoefde op te geven. Hij kon immers aantonen dat hij wel degelijk had betaald.

Privacy
Filippini reageerde kraaiend van plezier op die uitspraak. ‘Het is klaar met het kentekenparkeren!’ Hij heeft naar eigen zeggen ook niets te maken met de problemen waarmee hij Cition nu heeft opgezadeld. ‘Het gaat om mijn rechten als burger. Ik wil niet dat iedereen kan zien wanneer ik waar ben. Dat gaat niemand een bal aan.’

Filippini zei ook dat hij een bom heeft gelegd onder de controlemogelijkheden van parkeerbeheerders. ‘Niet alleen in Amsterdam, want dit heeft natuurlijk ook gevolgen voor kentekenparkeren elders. Zoals in Groningen.’

De gemeente is niet blij met de uitspraak van de rechter, zegt een woordvoerster van de Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer (DIVV). ‘Over de gevolgen van deze kwestie durf ik geen uitspraken te doen.’ De dienst bekijkt nu of de gemeente bij de Raad van State in beroep zal gaan.
(…)
Filippini heeft trouwens wel een oplossing voor gemeenten: ‘Schilder overal van die mooie vakken op straat, geef die een nummer en zorg ervoor dat je dat nummer kunt invoeren. Werkt net zo goed en je schendt er mijn privacy niet mee.'”

Bron: Parool, zaterdag 31 januari 2015, p. 2. Tevens gepubliceerd op http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3841766/2015/01/31/Zonder-kenteken-wordt-het-lastig-scannen-en-nog-moeilijker-verdienen.dhtml.