Poederchips in je haar

Chips worden zó microscopisch klein dat ze als een stofwolk over mensen kunnen worden gestrooid. Velen vrezen dat de opkomst van deze ‘horrorchip’ definitief het einde van de privacy betekent. Poederchips zijn slechts 0,05 millimeter lang en breed. Om een idee te geven: dat is het formaat van een zandkorreltje.

Het Japanse bedrijf Hitachi heeft dit voor elkaar gekregen. Dat is een prestatie van formaat: de poederchips zijn maar liefst 64 keer kleiner dan de kleinste RFID-chips die tot nu toe bestonden. Dat piepkleine formaat heeft allerlei praktische voordelen en er lonken nieuwe toepassingen. Zulke poederchipjes kunnen bijvoorbeeld worden verwerkt in bankbiljetten en concertkaartjes om vervalsingen tegen te gaan. Dure sieraden – zelfs de meest verfijnde – kunnen een chipje hebben ingebakken, waarmee ze altijd identificeerbaar zijn. Dat maakt diefstal een stuk onaantrekkelijker.

Klinkt goed, maar er kan veel meer. Poederchips kunnen in theorie bijvoorbeeld over een menigte mensen worden gesprenkeld. De politie zou dat kunnen doen bij een massa relschoppende voetbalsupporters. De supporters die niet ter plekke worden opgepakt, kunnen later worden teruggevonden als ze bijvoorbeeld door een detectiepoortje bij de metro lopen.

bron: AD, Ferry Piekart, vrijdag 11 april 2008