Problematiek rond OV-chipkaart duurt voort

Een overzicht van recente ontwikkelingen op het gebied van de OV-chipkaart.
Door Jeroen van der Ham 

De OV-chipkaart wordt op meer en meer plaatsen ingevoerd of verplicht gesteld. Zo is in Zuid-Holland vanaf februari 2011 de strippenkaart niet meer te gebruiken, terwijl in Friesland besloten is om de strippenkaart toch langer te houden.

De grootste gebruikersgroep van de OV-chipkaart bestaat nog steeds uit studenten. Die lopen echter vaak tegen problemen aan. Zo bleek in augustus dat er al 20.000 kaarten kapot waren gegaan, volgens de studenten wegens slechte kwaliteit. Ook vertoonden de systemen van vervoersbedrijf Connexxion op 1 december een storing, waardoor studenten per abuis moesten betalen.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft de vervoersbedrijven ook op de vingers getikt naar aanleiding van een onderzoek dat door een aantal studenten was aangevraagd. Het bleek dat het GVB, de NS, RET en TLS allen de reisgegevens te lang bewaren en onnodig veel details opslaan na het in- en uitchecken.

De problematiek rond de invoering van de OV-chipkaart is ook tot de politiek doorgedrongen. In oktober is er een commissie ingesteld onder leiding van Gerd Leers. Naar verwachting komt deze commissie in het voorjaar van 2011 met een eindverslag.

Tenslotte is er in december ook voor het eerst een veroordeling geweest voor het vervalsen van OV-chipkaarten. De 30-jarige dader krijgt 60 uur werkstraf wegens het vervalsen en distribueren van 20 kaarten.