Reformatorisch Dagblad, 19 maart 2013: ‘Politici bezorgd om inzet drone’

“De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de toenemende inzet van onbemande vliegtuigjes in Nederland. De politie zet steeds vaker zogenaamde drones in tegen criminele activiteiten.

De politie zet regelmatig civiele drones in bij de achtervolging van vluchtauto’s of de opsporing van wietplantages. Drones zijn op afstand bestuurbare, onbemande vliegtuigjes die zowel bewapende, militaire toepassingen als onbewapende, civiele toepassingen kennen.

Uit cijfers van de ministeries van Infrastructuur en Milieu, Binnenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie blijkt dat de politie sinds 2009 op zeker 132 verschillende dagen heeft gevlogen met een drone, zo meldde het AD gisteren.

D66 heeft vragen gesteld over de inzet van drones aan minister Opstelten (Veiligheid en Justitie). Ze worden soms om heel plausibele reden ingezet, maar het wordt sluipenderwijs steeds meer. We weten niet waar, wanneer of hoeveel , aldus Kamerlid Schouw. Ook is niet bekend wie er nu precies over de inzet beslist en of, en zo ja hoe dan de gegevens worden opgeslagen.

Schouw erkent dat burgers die alleen maar viooltjes poten weinig te vrezen hebben. Toch is dat volgens hem het punt niet. Zou jij het goedvinden als Opstelten al je sms’jes las? Of toegang had tot je patiëntgegevens?

De PvdA wil ook duidelijkheid over de inzet van drones. Kamerlid Marcouch wijst er tegelijkertijd op dat er ook helikopters boven risicogebieden vliegen en dat politiewagens, herkenbaar en onherkenbaar, op surveillance gaan. De SP wil al langer duidelijkheid. Kamerlid Gesthuizen vindt een debat met Opstelten op zijn plaats.

De inzet van drones is een schending van de privacy, vindt conflictdeskundige Léon Wecke (81) van de Radboud Universiteit Nijmegen. We worden al overal door camera’s beloerd. En nu ook nog door drones, terwijl we ons dat niet bewust zijn. Misschien worden ze wel gebruikt voor bedrijfsspionage.

Wecke, ooit een kopstuk in de vredesbeweging en nog altijd actief voor een multiculturele Palestijnse staat, meent dat er onvoldoende duidelijkheid en regelgeving is voor de inzet van onbemande vliegtuigjes. Er moet één overheidsinstantie zijn die alles regelt.

Wecke is verder van mening dat de politie drones alleen zou mogen inzetten als vooraf vrijwel vaststaat dat de inzet effect heeft. Zeker niet voor permanente surveillances.

Stichting Privacy First spreekt van illegale operaties omdat de vluchten niet bekend worden gemaakt en mensen de stille vliegtuigjes met camera’s niet opmerken.”

Bron: Reformatorisch Dagblad 19 maart 2013, p. 3.