Staat uw vingerafdruk wel goed in uw nieuwe paspoort?

Bij ontvangst van een nieuw paspoort worden de afdelingen Burgerzaken, volgens een intern schrijven van het Ministerie van BZK opdracht gegeven om bij uitgifte van de paspoorten/ID-kaarten de correctheid van de vingerafdrukken standaard niet te testen´. Burgers behouden, zo moest de staatssecretaris in de Tweede Kamer toegeven wel het recht om verificatie te eisen, maar de benodigde apparatuur waarvoor blijkt in vele gemeentes te ontbreken. (Tekst met dank aan Vrijbit.)

Dit was een van de onthullingen in de  uitzending van “Dit was de dag”  van de EO op Radio 1 op maandag 22 maart 2010 van 11:33 – 11:43.

Op 22 maart 2010 stelde het actualiteitenprogramma van Radio 1 “Dit is de dag” de vraag of de vingerafdrukken in een nieuw uitgegeven paspoort wel voldoende overeenstemmen met die van de eigenaar van dat paspoort. (Zodra het mogelijk is, zetten wij de uitzending op deze webpagina.)

Beluister de uitzending:

{mp3}controleer_vingerafdruk_in_paspoort{/mp3}

Een eerste verslag vindt u hier bij de Privacy Barometer.

De heer Van Raak, Tweede Kamer-lid voor de SP, gebruikte in de reportage opmerkelijke teksten zoals “19e eeuwse methoden gebruiken voor 21e eeuwse problemen”. Hij zal over deze kwestie kamervragen stellen.

Wij zijn blij dat het een heel goede reportage is geworden en hopen dat hierdoor het bewustzijn over wat er aan de hand is een grote stimulans heeft gekregen.

Privacy First gaat intussen door met haar civiel-rechtelijke procedure tegen De Staat waarin wij eisen dat de nieuwe paspoortwet wordt afgeschaft. Die wet brengt alle burgers met een nieuw paspoort in gevaar en is onzes inziens een bewijs van onverantwoordelijk bestuur.