Uw parkeergegevens liggen in Rotterdam gewoon op straat

Vandaag verscheen in het AD/Rotterdams Dagblad een kritisch opiniestuk van onze voorzitter Bas Filippini over kentekenparkeren in Rotterdam. Hieronder de hele tekst:

Uw parkeergegevens liggen in Rotterdam gewoon op straat.

Betaald parkeren moet nog steeds anoniem kunnen.

Rotterdam is sinds de invoering van het kentekenparkeren ’s lands grootste privacy-schender, betoogt Bas Filippini, voorzitter van de stichting Privacy First.

Zonder privacy geen vrije democratie. Het recht op privacy staat in Nederland echter enorm onder druk. Dit recht houdt onder meer in dat iedere onschuldige burger in eigen land vrij en anoniem moet kunnen reizen. In het openbaar vervoer lijkt dit inmiddels afgeschaft: verplicht in- en uitchecken is de norm. Ook op straat en op de snelweg houden camera’s iedereen in de gaten. De nieuwste ontwikkeling in de nationale registratiedrift is kentekenparkeren: parkeren met verplichte invoering van je kenteken in een parkeerautomaat. In steeds meer Nederlandse gemeenten dreigt kentekenparkeren te worden ingevoerd zonder dat daarbij over de privacy is nagedacht en zonder alternatief voor de burger. Vooral de gemeente Rotterdam lapt daarbij alle regels aan haar laars.

In Amsterdam is kentekenparkeren vorig jaar ingevoerd. Daar ontstond grote opschudding toen bleek dat de gemeente ieders parkeergegevens 7 jaar bewaarde. Die parkeergegevens werden onder meer met de Belastingdienst gedeeld. Na ophef hierover in de media en een grootschalige protestactie van Stichting Privacy First besloot het Amsterdamse gemeentebestuur om de opslag van de gegevens stop te zetten: sindsdien worden de kentekengegevens hooguit 24 uur bewaard en blijven alleen de foutparkeerders 13 weken in een databank in verband met eventueel bezwaar en beroep. Andere gemeenten (waaronder Hoorn) besloten het Amsterdamse voorbeeld te volgen: de gegevens worden versleuteld opgeslagen en kunnen daardoor niet door derden (zoals de Belastingdienst) worden gebruikt. Een mooi voorbeeld van ‘Privacy by Design’! Het is dan ook een gotspe dat men in Rotterdam heeft besloten om precies het tegenovergestelde te doen: ieders parkeergegevens 7 jaar in een databank, vrijelijk opvraagbaar voor de Belastingdienst, politie en justitie. Waar blijft het Rotterdamse protest? Wat doen de dames en heren politici? Wachten totdat ieders parkeergegevens op straat liggen?

Alternatief

De positieve stappen van de gemeente Amsterdam gaan Privacy First nog niet ver genoeg: sinds begin dit jaar loopt een gerechtelijke procedure van ondergetekende tegen het Amsterdamse parkeerbeleid. Inzet van het geding is een privacyvriendelijk alternatief voor kentekenparkeren, bijvoorbeeld parkeervak- in plaats van kentekenregistratie met de mogelijkheid van anonieme betaling. Binnenkort dient deze rechtszaak voor de rechtbank Amsterdam. Daarnaast heeft Privacy First het College Bescherming Persoonsgegevens gevraagd om het Rotterdamse parkeerbeleid onder de loep te nemen. Privacy First ziet een kritisch vonnis van de rechtbank Amsterdam met vertrouwen tegemoet. Dit vonnis zal ook gevolgen hebben voor alle andere Nederlandse gemeenten, waaronder de grootste privacyschender: Rotterdam!

Bron: AD/Rotterdams Dagblad, zaterdag 27 september 2014.

AD/Rotterdams Dagblad 27 september 2014

Lees ook het artikel in AD/Rotterdams Dagblad van 20 augustus 2014: ‘Stop met bewaren van gegevens parkeerders‘.