Winnaars Nederlandse Privacy Awards 2022 bekend!

Tijdens de Nationale Privacy Conferentie van Privacy First en ECP zijn vandaag, op de Europese Dag van de Privacy, de Nederlandse Privacy Awards uitgereikt.

Winnaars

De winnaars van de Nederlandse Privacy Awards 2022 zijn:

  • Street Art Museum Amsterdam (SAMA)
  • Quodari
  • Summitto
  • Centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming (CIP)

De Nederlandse Privacy Awards bieden een podium aan bedrijven en overheden die Privacy zien als een kans zien om zich positief te onderscheiden en privacyvriendelijk ondernemen en innoveren tot norm te maken.

Jury-voorzitter Wilmar Hendriks: “Privacy komt meestal in het nieuws als dingen goed fout zijn gegaan. En steeds vaker met hoge boetes en rechtszaken met groot gezichtsverlies. Maar er mag ook aandacht zijn voor ‘the bright side of privacy’, waar iets tijd en geld bespaart en effectiviteit bevordert.”

Nederlandse Privacy Award
Nederlandse Privacy Award

WINNAAR: Street Art Museum Amsterdam (SAMA)

Privacy en kunst verbinden in een project dat als doel heeft om de bewustwording van inwoners te bevorderen is een unieke vorm die de jury aangenaam heeft verrast. Met het Privacy Project laat SAMA thema’s als privacy, digitale rechten, anonimiteit op het internet en de impact van technologie op de samenleving tot de verbeelding spreken.  Meer dan 80 kunstenaars werden uitgenodigd om een ontwerp te maken waaruit 3 muurschilderingen zijn gekozen. De inwoners uit de buurt werden betrokken in de ontwerpkeuze door hun voorkeur via stemming kenbaar te maken.

Bewustwording was een van de belangrijkste doelen van dit project. Met kritische reflecties zetten kunstenaars de inwoners aan tot nadenken over privacy. Voor SAMA was het Privacy Project een nieuw avontuur waarbij in drie kwetsbare wijken in Amsterdam Nieuw-West, Noord en Zuidoost muurschilderingen werden gerealiseerd.

De jury is van mening dat dit project laat zien dat je privacy dicht bij de inwoners kunt brengen door bijvoorbeeld graffiti-art muurschilderingen. Maar ook het gehele proces waarbij de inwoners meedenken over de onderwerpen en realisatie draagt bij om een abstract begrip als privacy betekenis te geven.

De jury spreekt de wens uit dat dit project navolging gaat krijgen in vele andere steden en vooral kwetsbare wijken waar inwoners zich nog onvoldoende realiseren wat er met hun data gebeurt en hoe belangrijk het is om keuzes te kunnen maken met wie je deze deelt.

WINNAAR: Quodari

Quodari is een privacyvriendelijk social media-platform dat gebruikers zelf de controle geeft over hun data en content. Dat doet Quodari door het mogelijk te maken dat gebruikers verzamelingen van data online kunnen delen met vrienden maar ook openbaar kunnen maken. Quodari wil echt een privacyvriendelijk alternatief vormen voor bestaande social media-platforms, werkend vanuit Europese waarden. Het business model van Quodari is gebaseerd op de waarde voor gebruikers, zoals extra opslagruimte en extra functionaliteiten voor zakelijk of persoonlijk gebruik. Quodari is er niet op gericht gebruikers zolang mogelijk naar het platform toe te trekken. Quodari maakt geen gebruik van advertenties of exploitatie van persoonlijke data. Op deze wijze worden privacy-risico’s gereduceerd en een financieel belangenconflict vermeden. Quodari is een Nederlands initiatief dat in 2021 gelanceerd is. Het bedrijf verwacht dit jaar een Europese rollout en start van een marketing campagne.

Naar de mening van de jury is Quodari een geslaagde poging om een alternatief te bieden voor de bestaande social media-platforms, waarbij privacy voorop staat en gebruikers hun data echt in eigen hand houden. Gebruikers voor wie privacy voorop staat, hebben met Quodari een eerlijk alternatief voor BigTech. Dat is de reden geweest voor de jury om Quodari een Nederlandse Privacy Award te gunnen.

WINNAAR: Summitto

Summitto ontwikkelt software voor belastingdiensten om BTW-fraude tegen te gaan. Waar bestaande oplossingen massaal data verzamelen op een gecentraliseerde wijze die vaak in plain text wordt opgeslagen, zorgt deze oplossing ervoor dat BTW-fraude kan worden bestreden zonder daadwerkelijk data op te slaan. Summitto maakt daarbij gebruik van moderne cryptografie om de facturatie optimaal te beschermen. Het product is een open-source commercial-of-the-shelf product dat belastingdiensten kan helpen op een privacyvriendelijke manier BTW te digitaliseren. Summitto heeft subsidies ontvangen vanuit het Europese Horizon-2020 programma voor Innovatie. Het bedrijf is in nauw contact met key players in de BTW-wereld, waaronder de Europese Commissie, diverse overheden en het International Bureau of Fiscal Documentation (IBFD).

Met deze originele aanpak verbindt Summitto het maatschappelijk belang van bestrijding van BTW-fraude met hoge privacy-waarden. Summitto laat zien dat ook een privacyvriendelijke aanpak maximaal kan bijdragen aan de bestrijding van fraude. De aanpak heeft inmiddels veel aandacht getrokken op Europees niveau en van experts. De jury is erg gecharmeerd geraakt van de praktische toepasbaarheid in combinatie met privacy standaard en heeft Summitto uitgeroepen tot winnaar in de categorie Overheid.

WINNAAR Aanmoedigingsprijs: Centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming (CIP)

De jury heeft er dit jaar voor gekozen de Aanmoedigingsprijs uit te reiken aan het Centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming (CIP).

In het afgelopen jaar heeft het CIP zich, ondanks de pandemie, enorm ingespannen om haar netwerk te blijven onderhouden met vele thema’s middels digitale webinars, podcasts, workshops en games. Inmiddels hebben zij een behoorlijke bibliotheek aan informatie op YouTube staan die voor iedereen toegankelijk is. Privacy is een belangrijk onderwerp voor het CIP waarover zij inmiddels 22 producten gepubliceerd hebben.

Het CIP werkt op basis van ‘voor allen, door allen’! En dat wordt door deze publiek-private netwerkorganisatie vormgegeven door een gedreven team van CIP-professionals die samen met de leden van het netwerk en haar partners werken aan praktische en bruikbare producten op het gebied van privacybescherming, ethiek en informatiebeveiliging.

Het CIP zit ook op de actualiteit en komt voortdurend met nieuwe actuele onderwerpen die zij ophalen bij hun deelnemers en partners. Er wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan praktische en bruikbare oplossingen om de privacy en informatie van burgers beter te beschermen.

De jury spreekt haar grote waardering uit voor de prestaties van het CIP en moedigt hen aan om door te gaan met het belangrijke werk dat toegankelijk is voor overheid, bedrijfsleven, organisaties en gebruikers.

Nominaties

Er zijn 4 categorieën waarvoor inschrijvingen genomineerd konden worden:

  1. categorie Consumentenoplossingen (van bedrijven voor consumenten)
  2. categorie Bedrijfsoplossingen (binnen een bedrijf of business-to-business)
  3. categorie Overheidsdiensten (van de overheid voor burgers)
  4. Aanmoedigingsprijs voor een baanbrekende technologie, persoon of organisatie.

Uit de diverse inzendingen had de onafhankelijke vakjury de volgende genomineerden per categorie bepaald, in willekeurige volgorde:

  1. Scoor voor je Club
  2. Summitto
  3. Privacy Rating
  4. PiM, de Persoonlijke Identiteitsmanager van KPN
  5. ‘Privacy Project’ van Street Art Museum Amsterdam (SAMA)
  6. Quodari
  7. Shuttercam.

Tijdens de Nationale Privacy Conferentie hebben alle genomineerden hun projecten middels Award-pitches aan het digitale publiek gepresenteerd. Vervolgens zijn de Awards uitgereikt. Klik HIER voor het hele juryrapport (pdf) met deelnamecriteria en toelichting bij alle genomineerden en de winnaars.

Nationale Privacy Conferentie

De Nationale Privacy Conferentie is een initiatief van ECP en Privacy First. Deze conferentie brengt jaarlijks het Nederlandse bedrijfsleven, overheid, wetenschap en maatschappelijk middenveld bijeen om gezamenlijk te kunnen bouwen aan een privacyvriendelijke informatiemaatschappij. Missie van de Nationale Privacy Conferentie en de Nederlandse Privacy Awards is de ontwikkeling van Nederland tot internationaal Privacy Gidsland. Privacy by design vormt daartoe de sleutel.

Sprekers tijdens de Nationale Privacy Conferentie 2022 waren achtereenvolgens:

  • Marjolijn Bonthuis (adjunct-directeur ECP)
  • Monique Verdier (vice-voorzitter Autoriteit Persoonsgegevens)
  • Martin Vliem (National Security Officer, Microsoft)
  • Max Schrems, oprichter None of Your Business (NOYB)
  • Haroon Sheikh (senior wetenschapper, WRR)
  • Gry Hasselbalch (co-founder, European thinkdotank DataEthics)
  • Paul Korremans (voorzitter Privacy First)
  • Wilmar Hendriks (jury-voorzitter Nederlandse Privacy Awards).

Dagvoorzitter was presentator Tom Jessen. De gehele conferentie werd live gestreamd vanuit Nieuwspoort en is beschikbaar op https://www.youtube.com/watch?v=roBpRWW1-MI.

Jury Nederlandse Privacy Awards

De jury van de Awards bestaat uit onafhankelijke privacy-experts uit diverse sectoren, op persoonlijke titel:

  • Wilmar Hendriks, founder Control Privacy, bestuursvoorzitter CUIC en bestuurslid Privacy First (jury-voorzitter)
  • Paul Korremans, voorzitter Privacy First
  • Melanie Rieback, CEO en co-founder Radically Open Security
  • Nico Mookhoek, privacyjurist en oprichter DePrivacyGuru
  • Rion Rijker, privacy- en informatiebeveiliging expert en IT-jurist, partner Fresa Consulting
  • Magdalena Magala, Functionaris Gegevensbescherming gemeente Zaanstad
  • Mathieu Paapst, universitair docent IT-recht Rijksuniversiteit Groningen en projectlead cookiedatabase.org
  • Jaap van der Wel, IT-deskundige en privacyjurist, managing partner Comfort Information Architects
  • Erik Bruinsma, jurist; directeur Strategie en bestuursadvisering, Centraal Bureau voor de Statistiek.

Om te garanderen dat de verkiezing van de Awards objectief verloopt, is het niet toegestaan dat de jury een deelname beoordeelt van de eigen organisatie of een organisatie waar een jurylid een belang bij heeft. Privacy First organiseert de Nederlandse Privacy Awards met steun van Stichting Democratie & Media en The Privacy Factory, in samenwerking met ECP.

Voorinschrijvingen voor de Nederlandse Privacy Awards 2023 zijn alvast welkom!

Wilt u graag sponsor of (media)partner van de Nederlandse Privacy Awards worden? Neem dan contact op met Privacy First!

Nationale Privacy Conferentie 2022

Het afspelen van deze video vereist het plaatsen van Youtube cookies. Deze cookies worden enkel geplaatst na het accepteren. Bekijk het privacybeleid van Youtube.