Algemeen Dagblad, 28 april 2011: ‘Veel gejuich om besluit vingerafdrukken niet op te slaan’

“Het besluit van minister Piet-Hein Donner (Binnenlandse Zaken) om voorlopig af te zien van een landelijke databank voor vingerafdrukken en de lokale opslag daarvan stil te leggen, is met algemene instemming ontvangen.

Politieke partijen en organisaties op het gebied van privacy juichen de beslissing toe die Donner vandaag in een brief aan de Tweede Kamer bekendmaakte.

Het gaat om vingerafdrukken die worden afgenomen bij de uitgifte van een paspoort. Die worden in een chip in het paspoort opgenomen, maar niet meer apart opgeslagen bij de gemeente of een ander uitgiftepunt. Inmiddels zijn ongeveer zes miljoen vingerafdrukken afgenomen. Die worden allemaal vernietigd, zo liet de minister woensdag weten in overleg met de Tweede Kamer.
(…)
Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) toonde zich woensdag blij met Donners vingerafdrukbesluit. CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm noemde de centrale database vorig jaar een schending van de privacy. ,,Er is een druk om door te gaan met het opzijzetten van de privacy, en dat heeft al een aantal keer tot ontsporingen geleid. Dit is er een van”, zo zei hij.

Ook in de Tweede Kamer kreeg Donner positieve reacties. ,,Het is een heuglijke dag”, constateerde PvdA-Tweede Kamerlid Pierre Heijnen woensdag tijdens een debat met Donner over biometrische gegevens. Een meerderheid van het parlement had eerder al laten weten niets te zien in een landelijke databank en grote twijfels te hebben over de betrouwbaarheid van het gebruik van de vingerafdrukken en de privacy.

Verscheidene partijen riepen de minister op de inmiddels ongeveer zes miljoen afgenomen vingerafdrukken te vernietigen. ,,Je hebt er niets meer aan, ze zijn nutteloos”, aldus GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters.

De VVD is opgelucht dat Donner ,,een staatsdatabase met vingerafdrukken” niet doordrukt. ,,Er is in het verleden te veel vertrouwen gesteld in de biometrie, de onderliggende techniek, de grootschalige opslag en de daaraan gekoppelde opsporingsfunctie”, aldus VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert.

De stichting Privacy First is blij dat er voorlopig geen databank komt. ,,Het voornaamste doel van onze stichting is bereikt”, zei een woordvoerder van de stichting woensdag.”

Lees HIER het hele artikel in het Algemeen Dagblad.