Een uitvaart streamen, is dat wel zo verstandig?
Mogen kerken en uitvaartorganisaties zomaar uitvaarten streamen? Dan kunnen er immers beelden van de overledene in beeld komen – gelegen in zijn of haar kist – of beelden van de sprekers, of beelden van de bezoekers. Of van al die personen. Die daar niet om gevraagd hebben.
Het regionale dagblad Tubantia publiceerde een artikel daarover, waarin ook Stichting Privacy First aan het woord kwam in de persoon Vincent Böhre, jurist van Privacy First.
Böhre plaatst de volgende vraagtekens:
- “Of het mag? Een advocaat zou kunnen zeggen dat de AVG, oftewel de Algemene verordening gegevensbescherming, niet meer van toepassing is op een overledene. Maar ik vind dat toch wel erg simpel gedacht.”
- volgens Böhre is ook de lichamelijke integriteit in het geding. Zeker als de overledene tijdens een uitvaart in beeld wordt gebracht. “Als organisator moet je je op zo’n moment wel afvragen of het maatschappelijk betamelijk is om dat uit te zenden.”
- ander bezwaar tegen dit soort live-streams: “Het kan best dat de organisatoren en de nabestaanden weten dat de uitvaart te zien is op YouTube. Maar zonder expliciete vermelding in een advertentie weten andere bezoekers dat natuurlijk niet. Als zij in beeld komen, kunnen ze daar een punt van maken. Want dat mag niet zomaar.”
- en: “Tegenwoordig houden criminelen social media ook goed in de gaten. Als zij een uitvaart zien en ze bekijken de livestream, dan weten ze direct dat familieleden op dat moment niet thuis zijn. En dan slaan ze toe. Zo brutaal zijn ze.”
Verder lezen: Tientallen uitvaarten voor iedereen te zien op YouTube (NOS Nieuws, 18 maart 2023)