Gemeentelijk toezicht met drones, mag dat?

Mag een gemeente drones inzetten voor toezicht op bestemmingsplannen? Privacy First heeft daar bedenkingen bij. Naar aanleiding van plannen van de gemeente Deventer gingen wij op Radio 1 (Dit is de Dag) in debat met de burgemeester van Deventer.

De inzet van drones lijkt ons een te zwaar middel. Omdat er te veel privacy-bezwaren en -risico’s aan kleven. Mensen zullen zich voortdurend bespied gaan voelen. Wellicht is dat normaal in China, maar in Nederland niet.

Privacy First hoopt dat de gemeenteraad van Deventer dit project zal stopzetten, en dat andere gemeenten vergelijkbare plannen zullen afblazen. Zo niet, dan is de Autoriteit Persoonsgegevens aan zet. Privacy First blijft dit kritisch monitoren.

Bekijk en beluister hier het hele radio-debat terug.

Luchtfoto

Update 25 maart 2023: bekijk ook de televisie-reportage over dit onderwerp met Privacy First bestuurslid Guido Visman bij Hart van Nederland (SBS6), 24 maart 2023. Opvallende reactie van de woordvoerder van de gemeente Deventer: “Afspraak is dat drones alleen worden ingezet als we zeker weten dat er geen mensen in de buurt zijn.” Dus nooit!

Guido Visman bij Hart van Nederland (SBS6)
Interview met Guido Visman (bestuurslid Privacy First) bij Hart van Nederland, 24 maart 2023. | foto: Hart van Nederland (SBS6)