Nederlands Dagblad, 27 aug. 2012: ‘Stichting overweegt zaak om camera’s’

Stichting Privacy First stapt mogelijk naar de rechter om het inzetten van camera’s aan de grens te verbieden. Volgens de club is het systeem ondanks goedkeuring van de Europese Commissie in strijd met de privacywetgeving.

De camera’s werden eerder deze maand ingevoerd op vijftien plaatsen langs de Nederlandse grens. De marechaussee kan zo effectiever optreden tegen bijvoorbeeld mensenhandel of illegale migratie. Verdachte auto’s die vallen onder een risicoprofiel worden er tussenuit gepikt en gecontroleerd.

Volgens Privacy First is er nog steeds geen specifieke wettelijke basis voor het systeem dat de naam @migoboras draagt en wordt iedereen op de grenswegen zo ‘een potentiële verdachte’. De club noemt de maatregel verder onnodig en disproportioneel.

De camera’s waren bij aankondiging al omstreden vanwege de inbreuk op de privacy. De controles waren mogelijk in strijd met het Schengen-akkoord over het vrije verkeer van personen en goederen binnen Europa, maar volgens het Europees Hof [sic] is daar geen sprake van.” (Bron)

Naschrift Privacy First: onlangs heeft de Europese Commissie (na oppervlakkig onderzoek) groen licht gegeven voor de operationalisering van een afgeslankte “light-versie” van @migo-Boras. In tegenstelling tot bovenstaand bericht is echter géén sprake van groen licht door het Europese Hof van Justitie: dit Hof keurde onlangs slechts het reeds bestaande Mobiel Toezicht Veiligheid van de KMar op Nederlandse grenswegen goed. Over @migo-Boras heeft het Hof zich niet uitgelaten; dat zal alsnog gebeuren zodra een Nederlandse rechter er een zogeheten ‘prejudiciële vraag’ over stelt aan het Hof, of zodra Nederland voor het Hof wordt gedaagd.