RTV Utrecht, 20 april 2011: ‘Meer tegenstanders opslag vingerafdrukken’

“Steeds meer partijen in de Tweede Kamer zien de centrale opslag van vingerafdrukken niet zitten en het Agentschap dat de vingerafdrukken zou moeten opslaan, is in diskrediet geraakt. Dat bleek woensdag in een overleg over biometrische gegevens in het paspoort.

Tijdens het overleg kwam naar voren dat het Agentschap Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten (BPR) twee onderzoekers van het Rijk en TNO de toegang had geweigerd omdat ze te kritisch zouden zijn over de toepasbaarheid van biometrie.

De gemeenteraad van Utrecht had de Tweede Kamer al eerder opgeroepen om af te zien van de centrale opslag. Veel andere gemeenten hebben zich bij die oproep aangesloten.

Zorgen
De raadsleden vinden de opslag van vingerafdrukken in een database een forse inbreuk op de privacy. De politici hebben ook twijfels bij het nut ervan en heeft grote zorgen over de beveiliging van de opslag.

Parlementariërs van D66 en SP willen nu een onderzoek naar de toepasbaarheid van vingerafdrukken. De stichting Privacy First wacht dat onderzoek niet af en wil naar de rechter stappen om de onderste steen boven te krijgen.”

Lees HIER het artikel bij RTV Utrecht.