Nationale Privacy Conferentie 2024

Voor de zevende achtereenvolgende keer organiseren ECP en Privacy First op woensdag 24 januari 2024 de Nationale Privacy Conferentie. Dit is hét jaarlijkse Nederlandse privacy-evenement rond de Europese Dag van de Privacy. Tijdens de conferentie worden door Privacy First tevens de jaarlijkse Nederlandse Privacy Awards uitgereikt.

Nederlandse Privacy Award
Nederlandse Privacy Award

Doel van de Nationale Privacy Conferentie en de Nederlandse Privacy Awards is om gezamenlijk met het bedrijfsleven, de overheid en wetenschap te bouwen aan een privacyvriendelijke informatiemaatschappij. Het overkoepelende thema van de Nationale Privacy Conferentie is ditmaal Onderwijs & Privacy. De conferentie vindt plaats in de Glazen Zaal in Den Haag.

Tegenwoordig gebeurt bijna alles in het onderwijs digitaal. Lesmateriaal wordt digitaal aangeboden, digitale toetsingsprogramma’s worden gebruikt, de ontwikkelingen van leerlingen staan in een leerlingvolgsysteem en er wordt digitaal met elkaar gecommuniceerd. Overmatige dataverzameling en datamisbruik liggen daarbij op de loer. Om een veilige en betrouwbare leeromgeving te bieden, zijn onderwijsinstellingen verantwoordelijk om zorgvuldig en veilig om te gaan met de gegevens die zij verwerken. Dit is met name belangrijk omdat in het onderwijs ook gegevens worden verwerkt van minderjarigen die extra kwetsbaar zijn.

Staan onderwijsinstellingen voldoende stil bij het belang van gegevensbescherming en dataminimalisatie? Wat zijn de risico’s van Big Tech en AI in het onderwijs? Zijn er privacyvriendelijke alternatieven? Hoe kan privacy in het onderwijs beter worden geborgd?

Deze en andere kwesties worden besproken door o.a. José van Dijck (hoogleraar Media en digitale samenleving, Universiteit Utrecht), Larissa Zegveld (directeur-bestuurder Stichting Kennisnet), Sabrina van Miltenburg (programmamanager Digitaal Veilig Onderwijs, Stichting Kennisnet), Sjoera Nas (senior privacy expert, Privacy Company) en Katja Mur (bestuurslid Autoriteit Persoonsgegevens), e.e.a. onder leiding van dagvoorzitter Tom Jessen.

Programma

9.30u – Inloop

10.00u – Welkom en introductie
Dagvoorzitter Tom Jessen en Marjolijn Bonthuis – Programmadirecteur Digitale Veiligheid & Vertrouwen – ECP | Platform voor de InformatieSamenleving

10.05u – In gesprek met bestuursleden Paul Korremans en Sander Klous van Privacy First

10.15u – Tom Jessen in gesprek over privacy & onderwijs met Katja Mur – Bestuurslid – Autoriteit Persoonsgegevens

10.30u – Videopitches genomineerden Nederlandse Privacy Awards

10.35u – Gebruik van Big Tech in het onderwijs
Sjoera Nas – Senior privacy adviseur – Privacy Company

11.05u – Publieke waarden in een digitaliserende sector: het hoger onderwijs en onderzoek
José van Dijck – Universiteitshoogleraar media en digitale samenleving – Universiteit Utrecht

11.20u – Q&A met Sjoera Nas en José van Dijck

11.40u – Videopitches genomineerden Nederlandse Privacy Awards

11.45u – Digitaal Veilig Onderwijs: de praktijk van het Funderend Onderwijs (PO & VO)
Larissa Zegveld – Algemeen directeur-bestuurder – Stichting Kennisnet en voorzitter Forum Standaardisatie
Sabrina van Miltenburg – Programmamanager Digitaal en Veilig onderwijs – Stichting Kennisnet

12.25u – Videopitches genomineerden Nederlandse Privacy Awards

12.30u – Uitreiking Nederlandse Privacy Awards door Stichting Privacy First

13.00u – Netwerklunch

Datum: woensdag 24 januari 2024, 10.00 – 14.00u.
Locatie: De Glazen Zaal (Den Haag).
Aanmelden: via de website van ECP.

Stichting Privacy First organiseert de Nederlandse Privacy Awards in samenwerking met ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, met steun van Molenaar & Plasman Solutions. Wilt u ook sponsor of media-partner van de Nederlandse Privacy Awards worden? Neem dan contact op met Privacy First!