Computerworld, 10 april 2015: ‘Bewaarplicht niet belangrijk genoeg voor hoger beroep’

De bewaarplicht is cruciaal voor misdaadbestrijding, aldus de overheid. Dus hoger beroep om de buitenwerkingstelling aan te vechten? Nee, dat niet.

De wet bewaarplicht is definitief kaltgestellt, nu het vonnis van de kortgedingrechter ‘in kracht van gewijsde’ is, zoals dat in jargon heet. De Staat gaat namelijk verrassend genoeg niet in hoger beroep, bevestigt de advocaat van de eisers. De termijn daarvoor is inmiddels verstreken.

In zoverre verrassend, gezien de voortdurende nadruk die Justitie legt op het belang van de bewaarplicht en de dramatische gevolgen voor opsporingsdiensten nu de wet is afgeschoten. Dan zou je toch verwachten dat de crime fighters ook in de rechtszaal doorvechten om die cruciale bewaarplicht weer in ere te herstellen.

Maar Justitie neemt zijn verlies en laat een kortgedingrechter in eerste aanleg een hele wet afschieten. Aan de andere kant niet heel verrassend, want wie het dossier een beetje kent, weet dat de Staat er nog genadig is afgekomen. De rechtbank toonde zich namelijk opmerkelijk mild voor de bewaarplicht. De kans is dus groot dat een hogere rechter eerder méér bezwaren zou hebben tegen de bewaarplicht dan minder. Dat beseffen ook de juristen van de Staat.

Nieuwe wetsvoorstel ook omstreden
Justitie hoopt nu op een snelle doorloop van het nieuwe wetsvoorstel, dat enige aanpassingen bevat ten opzichte van de nu ongeldige versie. Zo zal toestemming van de rechter-commissaris nodig zijn voor vorderingen van telecommetadata, gaat voor lichtere vergrijpen de opvraagtermijn terug naar 6 maanden, en moeten isp’s de data binnen de EU bewaren.

Maar of dit voorstel met spoed door het parlement gejaagd kan worden is onzeker. Privacytoezichthouder CBP heeft het nieuwe voorstel al afgekraakt: het is nog steeds in strijd met het historische arrest van het EU-Hof van een jaar geleden.

Ook ANPR illegaal
Het wachten is nu op advies van de Raad van State. Die concludeerde eerder dat dit arrest verstrekkende gevolgen heeft voor Nederland: niet alleen de bewaarplicht is illegaal, ook het scannen en opslaan van kentekens van alle auto’s, de omstreden Automatic Number Plate Recognition (ANPR). De Tweede Kamer lijkt minder kritisch, daar tekent zich een ruime meerderheid af voor de nieuwe bewaarplicht.

En mocht het voorstel zoals het nu voorligt worden aangenomen, dan stappen tegenstanders wederom naar de rechter, zo belooft actiegroep Privacy First alvast.”

Bron: http://computerworld.nl/beveiliging/85894-bewaarplicht-niet-belangrijk-genoeg-voor-hoger-beroep, 10 april 2015.