Kentekenparkeren
In de periode 2014-2020 voerde de voorzitter van Privacy First diverse rechtszaken tegen het verplicht moeten laten registreren van een kenteken en elektronisch betalen bij parkeren. Privacy First voerde deze rechtszaken ter behoud en versterking van het recht op anonimiteit in de openbare ruimte. Dit recht staat de laatste jaren in toenemende mate onder druk.
Sinds 2014 voerde de voorzitter van Privacy First diverse rechtszaken tegen kentekenparkeren. Begin 2015 won Privacy First in dit verband een zaak tegen de gemeente Amsterdam: sindsdien zijn automobilisten in heel Nederland niet langer verplicht om bij het parkeren hun kenteken in te voeren. Een nieuwe zaak ter algehele afschaffing van kentekenparkeren en ter behoud van het recht op contante (anonieme) betaling werd begin 2019 echter afgewezen door het Hof Amsterdam. In 2020 bevestigde de Hoge Raad deze uitspraak. In deze zaak stond een aantal nieuwe principiƫle rechtsvragen rond kentekenparkeren en het recht op contante betaling centraal, waarvan de Hoge Raad de meeste kwesties helaas onbeantwoord liet. Een meervoudige klacht hierover van Privacy First werd in 2021 vrijwel onbeargumenteerd niet-ontvankelijk verklaard door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
Kentekenparkeren is en blijft sindsdien vrijwillig: een eventuele parkeerboete bij niet- invoering van een kenteken dient in bezwaar en beroep te worden vernietigd, mits de parkeerder kan aantonen dat voor het parkeren betaald is. De rechtszaken van Privacy First tegen kentekenparkeren werden low bono gevoerd door Alt Kam Boer Advocaten.