Privacy First voert eerst overleg en zoekt oplossingen. Rechtszaken zijn ons laatste redmiddel.
Onder de wet inzake Automatische Nummerplaat Herkenning (Automatic Number Plate Recognition, ANPR) belanden de reisbewegingen van miljoenen automobilisten continu 4 weken in een centrale politiedatabank, ongeacht of men ergens van verdacht wordt. Dit is een massale privacyschending. Privacy First voert een rechtszaak om deze wet buiten werking te stellen.
In het UBO-register van de Kamer van Koophandel stond openbare informatie over alle uiteindelijk belanghebbenden (ultimate beneficial owners, UBO’s) van alle in Nederland opgerichte vennootschappen en andere rechtspersonen (waaronder stichtingen en verenigingen), met alle privacy- en veiligheidsrisico’s van dien. In 2021 vocht Privacy First daarom het UBO-register bij de rechter aan.
In 2018-2019 voerde een brede coalitie (waaronder Privacy First) een baanbrekende rechtszaak tegen de Staat ter buitenwerkingstelling van het Systeem Risico Indicatie (SyRI). SyRI werd door de overheid gebruikt om met geheime algoritmen mensen massaal heimelijk te profileren op het risico dat ze zouden frauderen met sociale voorzieningen.
In de zaak Burgers tegen Plasterk eiste een coalitie van burgers en organisaties (waaronder Privacy First) dat de AIVD en MIVD zouden stoppen met de ontvangst en het gebruik van illegaal verzamelde buitenlandse inlichtingen over Nederlandse burgers, bijvoorbeeld via het beruchte PRISM-programma van de Amerikaanse NSA.
In 2014 verklaarde het Europees Hof van Justitie de Europese Dataretentierichtlijn ongeldig. Volgens het Hof was het lange tijd vastleggen van communicatiegegevens van iedereen, zonder concrete verdenking, in strijd met het recht op privacy. In navolging hiervan stelde een brede coalitie (waaronder Privacy First) de Nederlandse Wet bewaarplicht Telecomgegevens in kort geding buiten werking.
In de periode 2014-2020 voerde de voorzitter van Privacy First diverse rechtszaken tegen het verplicht moeten laten registreren van een kenteken en elektronisch betalen bij parkeren. Privacy First voerde deze rechtszaken ter behoud en versterking van het recht op anonimiteit in de openbare ruimte. Dit recht staat de laatste jaren in toenemende mate onder druk.
Ter behoud en versterking van het recht op anonimiteit in de openbare ruimte voerde de voorzitter van Privacy First In de periode 2015-2019 meerdere rechtszaken tegen trajectcontroles bij snelwegen.
Sinds 2010 voerde Privacy First samen met 19 mede-eisers (burgers) een grootschalige rechtszaak tegen één van de zwaarste privacyschendingen uit de Nederlandse geschiedenis: de opslag van ieders vingerafdrukken onder de nieuwe Paspoortwet. Mede onder druk van deze rechtszaak werd de opslag van vingerafdrukken in 2011 grotendeels stopgezet.